Ikan Singgang / Asam Rebus

Saturday 20 February 2016

Assalamualaikum.. Hai pembaca setia..

Kita ni share resepi bukan sebab pandai masak tau.. Bukan..
Tapi sebab kita suka share apa yang kita buat.. Kadang kita pun bukan arif bab masak-memasak ni.. So dari kita dok ingat-ingat pastu terlupa, baik simpan kat blog ni. Esok-esok bila terlupa cari kat sini balik kan..

Senang kerja kan.. :)


Bahan-bahannya :

- Ikan kembung (terpulang la nak guna ikan apa pun ye)
- Sayur bendi
- Sedikit lengkuas
- Beberapa batang serai
- Tomato
- Bawang putih
- Bawang merah
- Asam keping
- Sedikit garam
- Sedikit kunyit
- Air untuk rebusan


Cara-caranya :

-Masukkan air dalam periuk. Masukkan semua bahan untuk direbus, kecuali ikan dan sayur bendi serta tomato.

- Bila air hampir mendidih, masukkan bendi terlebih dahulu biar lembut.

- Bila air telah mendidih, masukkan pula ikan serta tomato. Jangan lupa perasakan dengan garam ye..

- Siap.. :)


nota : Jangan biarkan ikan terlalu lama. Nanti hancur..



#JanganKecamSayaYangSukaShareResepiMasakan.

hihi.. bye..

7 comments

  1. Fida pun suka masak singgang..tapi ala mak mentua punya..Singgang Ikan Tongkol...Biarpun ringkas je nampak tapi yg penting sedap kan..

    ReplyDelete
  2. masak singgang paling mudah dan cepat kan.. kalau kat umah kami, lawankan dgn sambak belacan..hrhehe..

    ReplyDelete
  3. lama tak makan singgang... senang & cepat je masak..rasanya yoorin ni pantang memang makan lauk ni je laa.. hehe

    ReplyDelete
  4. Amboi nampak sedap betul, kena try ni !

    ReplyDelete
  5. huhu.. teman suka.. tapi hubby lak tak suka.. adoi.. memang tak merasa la makan macam ni kat umah.. balik ipoh memang makan puas2 mak masak.. hahahaha

    ReplyDelete
  6. hadoi sedap nyer.
    aida kalu masak singgang, anak2 nak hirup.

    ReplyDelete