:: Sahabat Setia Blog Cinta Itu Indah ::

Shoplinks

Memaparkan catatan dengan label Kenangan. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Kenangan. Papar semua catatan

Khamis, 6 Julai 2017

RINDU..


RINDU..

Sejujurnyaaa..
Rindu itu sentiasa bertamu dihati.
Rindu bukan sebab nak belajar balik..
Tapi rindukan suasananya..

Selasa, 31 Mac 2015

Genap Setahun Berlalu

Assalamualaikum.. Hai 

Kejap je masa berlalu,kan.. Harini dah 31mac. Secara rasminya dah setahun saya berhenti kerja dari koperasi. Allah.. Rindunya dengan koperasi.

Ntah bila la akan terjejak kaki ke sana. InsyaAllah.. Nanti kalau saya balik ipoh, saya akan singgah ke sana. Ada rezeki nak jumpa dengan bos bos yang ada.

Masa saya berhenti dulu tengah mabuk alahan. Kalau tak silap saya masa tu zahra baru 16week dalam perut.. Kikikiki.. Tapi rasanya orang tak perasan pun yang saya dah pregnant sbb tak nampak pun. Kuikuikui..

Ni antara sebahagian bos & wife mereka. Terharu sangat dorang raikan saya time ni. mungkin rezeki anak masa tu kan?

kakak ni la penganti saya :)

ehh, nanti la kita upload cite ni. anggap je throwback ye.. hahaha 

Isnin, 6 Januari 2014

Perjalanan Kehidupan 2013

Assalamualaikum, selamat pagi..

alhamdulillah.. masih diberi kesempatan untuk bernafas sehingga kini. today saya nak imbas kenangan sepanjang tahun 2013 kehidupan saya. walaupun tidaklah seindah mana, tapi cukup besar buat diri saya.

januari :

  • adik lelaki saya dapat tawaran untuk menjadi seorang tentera. Ya Allah, masa tu Allah je yang tahu macam mana perasaan saya & keluarga. sebab selama ni itulah yang diusahakan demi untuk masa depan dia.


februari :

  • setelah 7 bulan en.suami (dulu tunang) bertugas di Lubnan, akhirnya dia pulang bercuti sebulan di Malaysia. Time tu Allah je yang tahu perasaan macam mana, bila rindu hanya dapat berhubung melalui skype je.. betul-betul mencabar!..


march :

  • hampir sebulan en.suami (dulu tunang) bercuti di malaysia, dia perlu balik semula ke lubnan. menyambung tugas. dan paling-paling sweet bila dia minta saya buatkan sambal ikan bilis kering. walaupun saya buat tidaklah sehebat mana, tapi sekurang-kurangnya saya telah cuba buatkan sesuatu buatnya. dan paling-paling saya tak sangka, bila saya share resepi sambal ikan bilis tersebut, boleh capai sampai 20ribu views.. 
  • dalam bulan mac tu juga, seorang cousin saya (sebaya) selamat menjadi isteri orang.. :)
  • hujung bulan mac juga, seorang lagi bff saya selamat menjadi isteri orang.. :)


april :

  • buat kali pertama mengundi.. hehe.. syok tau.. rasa macam rugi bagi yang tak mengundi bila sampai masanya..
  • bulan april setiap tahun bertambahlah usia saya. :)


mei :

  • tahun terakhir saya kendalikan mesyuarat agung tahunan koperasi.. Ya Allah.. sebak pula rasanya nak tinggalkan kerja ni. tapi saya ada tanggungjawab lain yang lebih besar buat diri saya untuk masa depan.
  • alhamdulillah.. bulan mei juga seorang lagi cousin saya menjadi isteri orang.. :)


jun :

  • buat kali pertama saya cashout akaun nuffnang saya yang tak seberapa tu.. alhamdulillah.. rezeki berblogging.. :)
  • entry di copypaste.. tu yang saya dapat tangkap. hehehe
  • genap 5tahun pemergian arwah opah saya..
  • 29 Jun 2013 - adik saya tamat latihan perajurit muda.. akhirnya!.. impian adik saya nak menjadi seorang tentera, dimakbulkan. saya pun dapat tengok dia passing out.. sebak sangat time tu..


julai :

  • minta adik bawa berjalan. kunonnya nak release tension. baru saya tahu keindahan taman rekreasi hutan lipur ulu kenas.. sangat cantik. 
  • pertama kali juga jejak kaki di i-City, ipoh.. :)
  • tahun terakhir saya dapat berbuka puasa bersama anggota lembaga koperasi. sebak rasanya..
  • akhirnyaaa.. en.tunang (sekarang en.suami) pulang ke malaysia..setelah setahun bertugas di bumi lubnan.. :)
  • tahun ni juga bagi saya meriah. raya pertama pun dah pecah rekod. hehe.. tahun tu juga raya pertama dapat beraya di rumah melaka. rumah bakal mother in-law (masa tu la).. then paling best sebab cik abang saya pun ada sama.. ^_*
  • after beraya di melaka, convoi 5 buah kete kalau tak silap ke muar.. dengan sesatnya. dan smpai di segamat balik haampir pukul 12 malam!..

ogos :
  • pengalaman adik saya terlepas tren! tapi dia relax je. saya yang nervous!..


september : 

  • dapat tarikh nikah! 2bulan before nikah baru dapat tarikh. memang mendebarkan!..
  • pengalaman kena cari butik pengantin lain!..
  • dapat jumpa blogger ruzainie.. actually dia kawan kepada kawan sekolah saya.. :)
  • pertama kali dapat makan di johnny's.. hihihiks.. tu pun sebab ajakan dari cik min maya..
  • en.suami terlibat dalam perarakan raksasa hari ATM.. siap masuk tv, tapi saya tak perasan..
  • pengalaman buat pertama kali test baju pengantin.. hihihi.. rindunyaaa saat tu.. rasa macam nak ulang balik je.. nak pakai baju cantik cantik camtu.. :)


oktober : 

  • bulan ni tersangatlah sibuk dengan segala persiapan perkahwinan. My Big Day bakal muncul kan.. rasanya ada lagi sikit sikit preparation yang saya tak share kan? nanti saya share ye..

november :

  • bulan ni juga saya banyak berkongsi tentang segala perjalanan. boleh semak di label REVIEW
  • dapat pre honeymoon di melaka.. jadilah kan? hehehe

 disember :
dan sebagai penutup untuk tahun 2013 ni.. saya dah suami dapat luangkan masa dan honeymoon untuk masa yang singkat ke cameron highland.. alhamdulillah.. walaupun 2day 1night only, at least saya puas dapat berjalan dengan my husband.. :)

yang penting, saya dapat luangkan masa dengannya.. =)

ok.. next honeymoon please my dear.. :P

ni antara kisah kehidupan saya untuk tahun 2013. walaupun tak sehebat dugaan yang Allah beri masa tahun 2012, saya bersyukur sangat, apa yang saya impikan untuk tahun 2013 ni juga terlaksana.. =)

start for this year, i hope dapat jadi good wife for my husband, dikurniakan zuriat yang pertama , dapat menjadi seorang mama yang terbaik for my future baby, dapat menjadi seorang muslimah yang menjaga auratnya.. insyaAllah.. =)





Jumaat, 18 Januari 2013

Duit Belanja & Kenangan . .

assalamualaikum..

salam pagi jumaat semua.. :)

pagi ni tetiba terdetik nak kongsi satu cerita.. pengalaman saya sendiri masa zaman sekolah rendah dulu sampai form6.. tengok tajuk kat atas tu pun mesti korang dah tahu kan apa ceritanya? kisah duit belanja sekolah.

teringat pula kisah saya masa sekolah rendah dulu.. dulu masa darjah 1 saya sekolah di kampong melayu, kluang johor.. masa tu sekolah petang.. kalau sekolah petang, nak pergi sekolah tu mak tentu dah siap-siap masak kan.. kadang tu makan kat umah siap-kalau.. kalau tak pun nanti mak siapkan bekal..bekal nasi..

dulu masa darjah 1, saya bawak duit belanja hanya RM 0.20 je.. bayangkan zaman tu.. tahun 1995 tak silap saya.. yela, zaman dulu barang makan mana mahal macam sekarang ni kan? .. so, bila dah bawak bekal, duit yang saya bawak tu RM 0.20, balik saya simpan dalam tabung.

kadang kalau teringin nak beli coklat harga RM 0.10 pun fikir banyak kali.. sebab kalau dah guna seposen, nanti tinggal seposen lagi kan..so, bila fikir-fikir banyak kali, pendam hasrat nak beli coklat tu.. kalau hari jumaat lagi la, kan masuk kelas lewat, dah memang makan siap-siap..pastu pergi sekolah mak selalu buatkan air milo sejuk.. minum tu pun dah kenyang kan..

masuk darjah 2, duit belanja naik sikit.. tak silap mak bagi RM 0.50.. rasa macam, eh banyaknya mak bagi duit nya.. serius, time tu macam tak caya mak naikkan duit belanja.. lagipun time tu dah pandai membeli kan.. sebab kalau tak dapat nak beli pape, nanti balik cite kat mak tingin nak itu, nak ini.. tapi kadang mak tak bagi beli..
tapi tak la berontak macam budak zaman sekarang ni..

masuk darjah 3 pun sama..duit belanja masih lagi RM 0.50.. time tu ingat lagi..adik lelaki bawah saya masuk darjah 1..kami sekolah yang sama.. time rehat sama rasanya..jadi kami berdua kadang rehat bersama..kadang  dua orang je.. teringat pula time tu.. kalau dia kuar lambat, saya mesti pergi kelas dia, tunggu dia.. sebab bawak 1 bekal je..kami kongsi sama-sama.. biarpun lauk ikan goreng, nasi + kicap.. yang penting kenyang..

kadang tu hari jumaat, saya ngan kawan-kawan rapat yang sekelas, lelaki perempuan rehat sama-sama..ada portnya.. Ya Allah, rindunya saat tu.. tempat tu kat belakang tangki air ke apa ntah.. tu la tempat rehat kami.. seronoknya kenangan tu..

masuk bulan 6 masa darjah 3 tu, saya pindah ipoh..sebab abah dah pencen askar..time tu bermula la segala perubahan. mula-mula macam pelik juga. kawan-kawan suka minum air gas..beli yang dalam botol.. masa sy sekolah kat johor, beza sangat..tak bagi sangat beli air tu.. perubahan besar juga la lepas pindah ipoh ni..

dapat kawan pun jenis kalau makan time rehat beli kat kantin..jenis tak bawak bekal..ada yang tak suka bawak bekal..tak tahu la napa..sampai 1 tahap, saya pun segan nak bawak bekal.. pertama sebab rehat 15minit je..nak makan pun tak sempat kan.. pastu tempat pun macam kurang je.. terus rasa rindu dengan sekolah kat johor..

dari darjah 2 sampai darjah 6 saya bawa duit belanja RM 0.50 je.. ada lebih pun kalau ada kelas tambahan.. tak pun, kalau kelas tambahan hari khamis, duit belanja dari hari isnin ke hari rabu tu jangan beli.. jadi adalah banyak kan sampai hari khamis..
tapi masa darjah 6 tu, saya dapat kawan baru..nama dia ayu.. dia rajin bawak bekal.. start dari situ la saya hari-hari bawak bekal..kadang kami tukar-tukar makanan.. seronok dapat kawan dengan ayu..mungkin cara dia yang sederhana tu..

bila masuk je tingkatan 1, mak tambah lagi sikit duit belanja..jadi la RM 1.00.. kalau ikutkan seringgit masa tahun 2001 tu, nilainya kecik je kan..bila tanya kawan-kawan dorang duit belanja paling sikit RM 1.50 hingga ke RM 2.50.. seronok dorangkan.. nak beli apa pun tak kisah.. saya nak beli nasi lemak pun kadang fikir banyak kali.. nasi je dah seringgit.. apa yang tinggal kan? jadi tak membeli la saya..

dari tingkatan 1 sampai tingkatan 5 duit belanja saya hanya RM 1.00.. kawan-kawan saya kalau masuk form tu duit belanja dorang paling sikit RM 3.00. ada juga yang tanya, kalau seringgit mana nak cukup mimie.. apa pun yang kita boleh beli..
ye, saya tahu, mak saya tak mewahkan saya dengan duit belanja banyak-banyak..syukur saya dapat habiskan persekolahan saya dengan duit belanja yang sikit tu..

masuk tingkatan 6, baru mak lebihkan sikit. memula tu mak bagi RM 1.00 juga..tapi saya tak cukup..bukan sebab nak makan mewah-mewah..tak pun..tapi paham-paham la kan..masuk tingkatan 6 kos tinggi juga..nak beli kertas itu, ini.. belum duit lain lagi.. jadi tingkatan 6 mak bagi duit belanja tuk seminggu terus RM 10.00. pandai-pandai la guna..

tapi time tu dah ada henset kan..jadi kena pandai guna.. sebab nak topup lagi..bukan dah keje nak ada duit lain..jadi duit belanja tu la kita kena pandai guna.. rata-rata kawan masa tingkatan 6 dulu, bila tanya duit belanja dorang serendah RM 2.50 hingga ke RM 5.. 
seronok mereka.. tapi saya tak kisah.. semua tu rezeki masing-masingkan..

dulu tingkatan 6, saya pergi sekolah naik moto dengan adik lelaki yang masuk tentera tu.. duit minyak moto mak bagi asing..cuma kalau kita yang suka guna lebih, kalau duit tu tak cukup, pandai-pandai la guna duit sendirikan..tapi selalunya cukup tuk seminggu..

tu la kenangan saya masa sekolah tentang duit belanja.. kalau budak sekarang saya tengok mewah.. budak darjah 1 paling sikit duit belanja dorang RM 2.00.. untung nya berbanding saya dulu hanya RM 0.20..

macam mak saya jaga anak orang..tanya kat dia sehari belanja berapa, tak silap dia kata RM 5 tuk 2 sesi sekolah.. kadang tu dia cakap dah habis, tak cukup..mewah makan kan.. saya ni dulu tak pun merasa macam tu..

budak sekarang lagi bijak.. kalau RM 0.50 tu rasanya tak pandang kut kan.. kut esok saya dah kawin pun, ada anak nk sekolah, duit belanja pun paling rendah tentu RM 1.00 kut.. tu paling rendah..kalau dimintanya lebih?? ha, kena pandai la control jawabnya..

eh, tetiba sampai fikir ada anak pula kan..hehe..yela, kita kena lah fikir jauh ke hadapan kan.. nilai duit dulu dan sekarang jauh beza..


maaflah terpanjang pula kisahnya.. saya cuma tergerak hati je nak kongsi kisah saya tentang duit belanja sekolah dulu..insyaAllah, nanti saya kongsi kan cerita yang lain ye.. :)

tima kasih sebab sudi luangkan masa membaca entry yang panjang ni.. cerita yang saya kongsikan ni, kisah yang benar-benar berlaku..bukan ditokok tambah ye.. :)

Isnin, 31 Disember 2012

SEPINTAS LALU KENANGAN 2012


assalamualaikum..

autopublish!

harini sy nak coretkan sedikit tentang tentang segala kenangan pahit manis yang berlaku dalam tahun 2012 ni boleh? cerita sepintas lalu tentang semuanya, yang mana yang ingat dan mungkin boleh dikongsikan disini..

bermulanya pada 22 Januari 2012, saya sah menjadi tunangan orang.. syukur Alhamdulillah.. dari rentetan itu, bermulalah kehidupan sebagai tunangan orang.. tak banyak pun perubahan yang berlalu.. Cuma, apa yang kita ingin lakukan, kena fikir lebih mendalam tentang pasangan kita juga.. mungkin apa juga kesan bakal keluarga mertua.. Alhamdulillah, semuanya masih baik-baik saja..

bulan 2 juga, sy telah lakukan sedikit persiapan untuk berkahwin.. sebab kalau diikutkan pada perancangan, bulan 7 sy akan bergelar seorang isteri.. namum kuasa Allah Taala lebih besar.. pada awal bulan mac, sy diduga dengan sesuatu perkara yang tak pernah terlintas difikiran.

Pada 05 Mac 2012, sy mendapat tahu dari bakal adik ipar, en.tunang harus bertugas di Lubnan!! Sangat-sangat tak diduga oleh fikiran sy sendiri.. Bertugas di Lubnan?? Berkali-kali juga ulang perkataan Lubnan!.. Lubnan bukan Labuan!.

Awal bulan 3 tu, bila saya dapat tahu en.tunang harus bertugas dilubnan, seminggu sy tak boleh terima kenyataan.. bila sy ingat, pasti juga airmata mengalir tanpa dipinta. Seminggu sehingga 12 mac en.tunang harus menjalani latihan kelayakkan di bertugas disana. Pagi isnin  12 Mac 2012 tu, sy cuba terima kenyataan.

Bukan mudah untuk menerima sesuatu diluar dugaan kita kan. Dan pagi tu juga, saya yakinkan hati dan perasaan, en.tunang perlu bertugas untuk Negara. Dan en.tunang juga berkata begitu.. Alhamdulillah, lama-lama sy boleh terima dengan hati yang terbuka.

Jika kita telah memilihnya, maka kita sanggup menerima tugas yang dilakukan olehnya kan? Itu lah yang saya cuba memujuk hati.
Selepas en.tunang masuk latihan kelayakan selama 3 bulan tu, kami cuba habiskan masa bersama. Bukan berjumpa face to face, Cuma bila ada masa kami akan SMS & call selalu.. sesungguhnya Allah dah aturkan segala perjalanan itu dengan baik. Cuma kita saja yang tidak pasti tentang jalan itu kan?

Pada 03 April 2012 pula adik lelaki pertama saya konvo. Buat pertama kalinya dalam keluarga saya, adik konvo. Dah sah-sah kakak dorang ni takkan konvo. hehe

Selama 3bulan en.tunang menghabiskan masanya untuk menjalani latihan tersebut. Setelah selesai, dia diberi cuti lebih kurang 2 minggu untuk luangkan masa bersama keluarga dan menyediakan segala kelengkapan yang diperlukan untuk dibawa disana.

Pada 02 julai 2012, dia datang berjumpa dengan family sy dan memberitahu tentang penangguhan kawin kami dan urusan bertugasnya di sana. 03 Julai 2012 pula, sy sempat luangkan masa bersamanya di Cameron highland. Pada 04 Julai 2012 pula berlaku sesuatu yang mengejutkan sy sendiri.

Ntah mana datang pakcik naik moto ni, boleh pula ter’eksident’ dengan sy. Menggigil juga sy sekejap disitu. Nasib en.tunang ada bersama. Pengalaman dalam drive yang menakutkan. 6tahun punyai lesen, ni la pertama kali terjadi!.. moga dimasa hadapan ianya takkan berulang.

Pada 05 julai pula, saya dan en.tunang bergerak ke Melaka. Rumah bakal M.I.L. Buat kali kedua saya ke sana. Dan berada disana selama 5hari. Agak kekok sikit pada mulanya sebab saya tak biasa dirumah orang. Even balik kampong sendiri.

Rutin yang berlaku seperti biasa. Terima kasih sangat-sangat dengan anak-anak sedara en.tunang 3 orang yang comel-comel tu sebab buat mkngah dia bahagia disana. Buat saya tak berapa kekok dirumah orang. J

Pandai mengambil hati. Terima kasih qila, kemal dan adik.. harap-harap awak bertiga kenal dengan mkngah lagi ye walaupun bakal mkngah awak ni tak jumpa awak selalu.

Pada 07 julai 2012, saya temankan en.tunang untuk ambik barang-barang dia di kem. Ambik beg baju, kelengkapan semua yang perlu dibawa ke sana dan yang perlu disimpan dirumah. Sekian lamanya rindu saya untuk masuk lagi ke kawasan kem, tercapai juga. Dulu masa saya kecik-kecik selalu ikut abah ke kem. Kini giliran bakal husband pula bawak saya ke sana. Hehehe..

Tak semena-mena juga menitik airmata bila tengok segala barang-barang yang dia dah kemas untuk bawa ke sana. Terdetik dihati, harini saya dapat bersama dengannya.. tapi lagi seminggu saya tak dapat nak luangkan masa dengannya macam ni lagi. Terima kasih en.tunang sebab tolong pujuk saya sebab pada mulanya sy dah kena marah dulu sebab menangis tiba-tiba depan dia..

Pada 08 Julai 2012 masih berada disana. (Melaka) kalau ikut perancangan awal, tarikh tersebut saya dan en.tunang bersanding di ipoh. Tapi perancang telah bertukar dan buat majlis tahlil dan kenduri doa selama di rumah bakal M.I.L.

Banyak juga pengalaman yang dapat selama disana. Dapat juga tengok orang kampong, jiran tetangga bergotong royong tuk majlis itu. Saya kan jarang sangat balik kampung, jadi selalu ketinggalan untuk tengok majlis macam tu. Akhirnya dirumah en.tunang saya rasai semua tu.

Selepas selesai majlis, petang tu kami berdua ke kem tentera kembali. Sebab ada barang en.tunang tertinggal..Suka sangat masuk kem lagi.. Tak tahu la kenapa saya ni suka sangat dengan dunia tentera. Dan saya juga pernah bercita-cita nak bertugas sebagai tentera, tapi saya tahu saya tak layak..hehe..

09 julai 2012, saya bergerak balik ke ipoh. Luangkan bersama with en.tunang lagi. Tapi dia terpaksa gerak balik awal pada hari yang sama sebab ada urusan mengejut nak diselesaikan. TQ en.tunang sebab boleh temankan sy lagi.

16 Julai 2012 en.tunang bergerak ke Lubnan. Sy dah boleh terima dia perlu bertugas disana. Cuma rasa risau tu ada juga dalam hati. Selama pemergiannya bertugas disana, saya iringi dengan doa. Moga diselamat pergi dan selamat kembali ke sini.
Selama dia bertugas disana, bermula la kehidupan kami dimana berhubung melalui FB dan skype.

Raya tahun ni rasa amat bermakna, kerana hari raya pertama saya dan family dapat beraya di rumah bakal M.I.L dapat berjumpa anak-anak sedaranya.dan paling mengejutkan, salah seorang ahli koperasi tempat saya bekerja ni mempunyai pertalian saudara dengan keluarga en.tunang.

Start bulan oktober pula, saya baru nak ada keberanian untuk berblogging. Baru berani nak join segmen yang ada. Alhamdulillah, lebih kurang 2 bulan aktif berblogging, follower saya juga meningkat. Dari seramai lebih kurang 30 orang, kini mencecah 5ratus lebih kawan yang ada. Terima kasih pada mereka yang sudi berkawan dengan saya.. :)

Pada 07 November 2012, adik lelaki kedua pula konvo di PICC. Buat pertama kalinya juga kami 1 family menjejakkan kaki di sana. Dengan tersesatnya. Hehe..

Dan pada bulan disember ni pula, 29hb dan 30hb, kami 1 family join family day di Pangkor Bayview Beach Resort. Erm, agak best juga la aktiviti disana, sangat-sangat happening. Buat kali pertamanya juga kami menjejakkan kaki disana. Ramai sangat pengunjung.

Paling best sebab dapat luangkan masa bersama family. Dan yang bestnya juga sebab percutian ni berlaku pada akhir bulan, akhir tahun.. so, kira boleh release tension. Hehe.. *tension la sangat kan*

Paling mengejutkan juga, dalam kami nak bercuti ke pangkor, dapat 1 lagi berita gembira yang mengejutkan. Adik lelaki sy yang pertama dapat tawaran untuk melaporkan diri di PUSASDA pada 01 Januari 2013 ni.

Mudah-mudahan dia akan buat yang terbaik dalam keluarga kami.. insyaAllah, bakal bertambah ahli tentera dalam family sy.. amin.

Sekian untuk perkongsian sepintas lalu tentang kenangan tahun 2012 saya. J
Saat entry ni terpublish, saya dah pun bergerak ke PD. Doakan juga buat adik saya, moga dia dapat hadapi semuanya dengan baik disana.. amin..

Selasa, 7 Ogos 2012

Tamat Latihan Kursus Asas Pengurusan Penjara

assalamualaikum..

sejak 2 menjak ni kemalasan nak meng'update' blog kian terserlah!..hUhU..awat la malas-malas ni cyng.. stress i tau..hehehe

ok..harini kita update story pasal cerita hari ahad lepas ye.. [05 Ogos 2012]..
hari ahad yang lepas, kitaorng 1 family wakilkan pihak pakcik sy yang kat gemas tu tuk tengok anak dorang tamat latihan kursus asas latihan pengurusan penjara..

disebabkan dorang jauh & abang2 & kakaknya xdapat menghadirkan diri, jadi kitaorng take Over la pergi tengok..kebetulan ipoh dengan taiping kan tak jauh..#dalam x jauh-xjauh tu sesat jugak!#.. sebabnya kitorng sedara yang paling dekat..dannnn kebetulannya juga sume xde plan nak kemana pun hari ahad tu..

daripada bosan duk umah, adalah lebih baik kuar jalan-jalan kan..hehe
masa kitorng sampai tu dah pukul 08.30a.m ok!..terlambat setengah jam..nasib x terlepas banyak perkara..datang-datang je terus dengar dorang nak nyanyi lagu negaraku..




dalam kul 09.00a.m selesai dah majlisnya..yela, time puasa kan..larat ke nak duk diri lelama kan..mau ada yang pengsan..hehe!..




time ni kitorng pun xdan nak duduk dah..sebab dah start kan..yang duduk pun sibuk nak bangun..tak paham sy okeh!..stress je yang duk belakang..mana tak nya..kena-kena yang berdiri depan tu tinggi2, mana yang belakang nak nampak kan..

tapi time ni memang tak cam la mana 1 cousin sy tu..yela, sume muka sepesen je kan..sama je bila dah pakai topi tu..then kitorng tengok aje la..xde la sampai beriya dok mencari-cari..sebab memang tak kan jumpa pun..hihihi..

dalam kul 11a.m. camtu, kitorng sume dipanggil tuk masuk dalam dewan auditorium tuk tengok majlis penyerahan sijil tamat latihan..memula tu ingat mak ayah je boleh masuk..rupanya sume golongan pun boleh..lega okey..dah la panas kat luar..

time dalam tu kitorng tercari-cari juga la mana my cousin.. memang tak jumpa..sekali dia bangun tuk terima sijil, alahai..dekat aje rupanya..kui3.. time tu terus tegur dia.. 


ni masa penyampaian sijil..

dalam kul 12.30a.m camtu dah settle sume..so, time tu di beri peluang lah pada dorang-dorang ni tuk jumpa family TERSAYANG..hUhU.. bila fikir-fikir balik, sian juga kat my cuosin kan..yela, patutnya mak ayah dia yang hadir..sebab mesti mak ayah dia lagi ++++++++ bangga & gembira kan dengan kejayaan anak dorang..tapi nak buat macam mana..family jauh.. #tetiba sy yang touching# yela, tentu-tentu sy dapat rasa coz masa adik convo haritu pun beria dia suh sume pergi..padahal dekat sini je..sanggup okey sy keje halfday sebab adik convo.. so, time yang diberi sampai pukul 2 petang..then kitorng temankan dia sampai pukul 2..

time tu sume family dah balik..tinggal kitorang je..hehe..over kan..maklum la umah x jauh..hehe..lagipun sebab kesian kat my cousin..nanti dia sorang-sorang..
sempat juga la usik dia.. "eh, kalau kitorang sume tak datang, agaknya ko macam mana eh?''
then he say.. "rasanya aku masuk bilik, mungkin menangis jgk la kut"..hehe..
then i say la.."tak kan la kitorang nk buat camtu"..hehe..
then dia cakap risau okay, sebab xcontact pun pagi tu..pastu cari-cari tak jumpa..alahai..sian cousin i..hehe.. xpe-xpe..nanti raya leh la minta duit raya kan..hOhO..
#tangandidada,matakeatas#..


okay la..tak tahu nak story apa dah..layankan pic pula la eh..hehe.. ;-)





tak paham betul, napa muka sy tembam sebegitu??

 apsal la adk i ni nmpk gemuk semacam??..huhu..

 time ni dapat call dari ayahnda tercinta..nasib ko x nangis kan..hihihi..kalau sy, confirm laa..hehe..
 tinggi juga cousin sy ni kan..ke daku yang pendek??? haha





ok la..tu dulu la eh..dah panjang lebar dah story nya..kang sampai ber'episode' pula..hehehe

bye.. :-)

Rabu, 4 Januari 2012

Selamat Kembali Ke Sekolah

assalamualaikum..

selamat pagi sume...kepada adik-adik yang masuk sekolah hari, selamat kembali ke sekolah ye..
blajar lek lok tau..

waa..bestnya kenang balik kenangan masa sekolah dulu..nak-nak pula kisah masa masuk darjah 1..alahai..cute je time tu kan..hehe..
ingat lagi abah hantar sampai dalam kelas..sy dapat kelas 1 Orkid.. 
la hai..sebab tu ke sy suka Orkid~mimie Orkid..
haha..klkar..ada sejarah rupanya.. :-P

kebetulan atau suratan nih??haha

time tu sy xnangis ok..sebab semangat punya pasal..haha
time tu pelik sebab abah x balik2 lagi..rupanya nak kena bayar yuran sume tu..
masa tu ckgu kelas ckgu perempuan..kalau x silap nama dia cikgu hasmah kut..yang ingat dia ada gg emas..hihi..

ckgu tu baik je..xmara-mara pn..

masuk darjah 2 pula, dapat kelas 2 mawar..dapat ckgu kelas ppuan juga..tapi garang..nama dia ckgu rokiah..dia ni kalau bab garang nya nak tahu tang mana?
kalau dia nak denda pelajar kan, dia suka cubit tang perut..sakit tu jangan kata la.perit woo..

hehe..tu yang ingat sampai sekarang..(sebab pernah kena) hihi

masuk darjah 3, duk kelas 3 cempaka kut..lupa la..sebabnya duk sana dalam 5bulan je..pastu kena pindah ipoh..so, stay la kat ipoh sampai nak kawin ni..haha  :-P

tu la sedikit sebanyak kisah sy masa sek.keb.kmpng melayu kluang, johor ..

rindu sangat nak pergi sana..tapi xtahu la bila ada pluang tu..mungkin after maried kut..itu pun kalau berkesempatan.. ^_^